U-Matik brengt een ode aan het hele productie-proces.

De totale team-effort wordt vaak onderschat

Een goede film vraagt om een goede regisseur. Dat mag duidelijk zijn. Maar de rest van de crew is minstens zo belangrijk. De toegevoegde waarde van een goeie locatiescout, gaffer, colourist of focuspuller wordt vaak onderschat. Of voor lief genomen. En dat terwijl ze een onmiskenbaar belangrijke schakel in het geheel zijn. Ik vind het tijd dat ook deze vakmensen de credits krijgen die ze verdienen. Vandaar dat ik dit verhaal met U-MATIK ga vertellen.

Films maken is mensenwerk

Gideon Rijnders, oprichter van U-MATIK, produceert al meer dan 25 jaar films en video content voor elk formaat scherm. “Als je zo lang meedraait, maak je alle klassieke fouten al eens mee, waardoor je precies weet wat en vooral wie er nodig zijn om een écht goede film te produceren. Ervaring leert dat wanneer alle plekken in het proces door de juiste mensen worden ingevuld, er iets magisch ontstaat”. Van regisseur tot gaffer en van focus puller tot colourist, films maken is maatwerk en mensenwerk. Gelukkig kennen we de mensen en zij kennen ons inmiddels ook.

Inclusiviteit

U-MATIK is een onafhankelijke productiehub met een zeer uitgebreid netwerk. En dat is ook nodig, want elke klant en elke productie is anders. En vraagt om een heel eigen productie-aanpak. “Uiteraard is de regisseur leading, maar de totale ‘team effort’ wordt vaak nog onderschat. Terwijl ik weet dat mensen achter de schermen waarde toevoegen met hun expertise. Van het vinden van dé perfecte locatie, tot de styling van de cast en de set, tot de belichting en de nabewerking. Als je op elke plek precies de juiste persoon zet, zie je dat zeker terug in je film of video. En indien nodig ook in het totaalbudget. Want ook dat is een vak apart.”

Kansen voor creatie

Doordat ik al zo lang in het vak zit, ken ik veel creatieven en andere vakmensen persoonlijk, waardoor ik nog eens wat hoor. Zo vertelde een bevriende copywriter me dat ze in de eerste jaren dat ze op een set kwam, echt geen idee had wie daar allemaal rondliepen en wat al die mensen aan het doen waren. Nu hoeft niet elke creatief de hele crew te kennen, maar er zijn zeker mensen die echt heel belangrijk zijn voor het creatieve proces. Kleurgebruik, geluid, kleding, muziek, licht, het zijn allemaal elementen uit het proces die je idee naar een hoger niveau kunnen tillen. Ik hoop dat mensen door mijn verhaal zien dat er naast de keuze voor de regisseur, zoveel meer is om samen naar te kijken. Ik wil heel graag helpen of adviseren bij het samenstellen van het perfecte team, niet alleen voor creatie, maar ook voor klanten en zelfs andere productiemaatschappijen.

Want een productieproces ga je samen in en dat begint bij het samenstellen van de hele crew die klopt. Alleen dan komt alles en iedereen tot zijn recht. Daarom benadruk ik met U-MATIK de waarde van alle betrokkenen. Zo maken we films die vernieuwend en verfrissend zijn en mensen echt weten te raken. En dat willen we allemaal, toch?